Lämpöä tupaan

|
Minut nimitettiin viralliseksi lämmitysvastaavaksi. Minun siis pitäis löytää juuri meille sopiva lämmityssysteemi, joka aluksi kuulosti kivalta projektilta mutta on jo nyt aiheuttanut harmaita hiuksia. 

Tässä meidän "vaatimukset":
  • varaava takka ja/tai leivinuuni tulee ehdottomasti olla, meillä on puuta jota polttaa!
  • sähkönkulutuksen pitää olla kohtuullinen
  • lämmitysjärjestelmän tulee olla helppokäyttöinen ja huoleton, jonka voi jättää "pitämään taloa pystyssä"
Lisäksi  kunta toivoo, että uusissa taloissa käytettäisiin uusiutuvia energioita (mm. maa- ja järvi-lämpöä, auringosta ja tuulesta saatavaa energiaa sekä pelletti- ja hakelämpöä). Ihan järkevät toivomukset, eletäänhän tässä nykyään niin egologista aikaa, että! Mutta mikä se sitten toimis meillä?

Uuni- + sähkölämmitys: Ehkä yksi halvimmista systeemeistä noin niinku aloituskustannukseltaan. Yksinkertainen ja ihan hyväksi havaittu tapa. Miinuksena suuri sähkönkulutus. Ja mistäs sen tietää, miten kallista sähkö on sitten tulevaisuudessa!

Öljykattila: Tiukka ei. Öljy kallista. Ei, ei ja ei.

Pelletti: Tähän ei ole vielä tullut tutustuttua, mutta ensitutina on sellainen, että ei ehkä. Ei toimi ilman valvojaa, jos käy vaikka reissussa pari viikkoa.

Maalämpö: Tämä oli vahva ykkönen pitkään, koska rakennamme järven rantaan. Todella yksinkertaista olisi laittaa lämpöputket veteen ja imeä sieltä "ilmaista" lämpöä. Maalämpöpumppujen kehutaan olevan pitkäikäisiä (n. 20 vuotta) ja lisäksi se on huoleton eikä tarvitse huoltoa juuri lainkaan. Mutta sitten miinukset! Kalliit aloituskustannukset (n. 13 000 e ->). Lämmitys toimii parhaiten lattiassa, mutta koska meille tulee paljon lautalattiaa, niin se ei toimi siinä (lauta mahdollisesti halkeilee lämmön vaihtelun johdosta, lisäksi oikea puu eristää todella hyvin). Lisäksi on kuulunut huhuja, että sähkömittarit näyttää huimia lukuja vaikka niin ei pitäisi olla ja myös pumppujen ikä saattaakin olla vain 10 vuotta.  

Vesi-ilmalämpöpumppu: Tätä systeemiä en ihan täysin vielä ymmärrä, mutta kuulostaa ihan okei hommalta. Plussana käyttöveden lämmitys samalla ja tasainen lämpö. Myös huoleton, jonka voi säätää pienemmälle lämmölle ja lähteä lomalle. Mutta mitenkäs huolto? Missä lähin huoltomies, Jyväskylässäkö?

Poistoilmalämpöpumppu: Itseäni tämä kiehtoisi. Pumppu hyödyntäisi sisällä olevan lämmön ja jakaisi sen tasaisesti joka puolelle. Lisäksi se toisi ulkoa korvaavan ilman, jota varmaan tarvitaankin nykyvaatimusten mukaisissa taloissa. Kustannukset varmasti pienemmät kuin mitä maalämmössä, mutta mitenhän taas huolto? Ja sähkönkulutus?

Pää hajoaa ihan täysin. Voisiko joku fiksu tulla ja sanoa, mikä meillä toimii? Kohta nimittäin päädymme siihen sähköön ja puuhun ja itseäni ei kyllä suoraan sanottuna houkuta se sitten yhtään! Kertokaa ihmiset, avautukaa!

4 kommenttia:

Tiinaiines kirjoitti...

Hmm.. jotkut käyttävät pelletti/hakelämmityksen lisäksi varalla sähköä. eli kun o pidemmän jakson pois, ei torppa kylmene kokonaan.
Pelletti/hakelämmitys vaatii tilaa (teknisentilan/varaston) jossa sitä varastoidaan ja josta mahdollinen kuljetin kuljettaa sen pelletti/hakepöperön polttimeen.. Näin olen antanut itseni ymmärtää.. ;)

Tiinaiines kirjoitti...

Niin ja tietenkin vielä tulisija takka-leivinuuni lisäksi.

Martsa kirjoitti...

Meillä on suht. vanhassa omakotitalossa ilmalämpöpumppu, joka pittää talon hyvin peruslämpösenä! :) Tosin kovilla pakkasilla se ei pelkästään riitä. Ja kesällä sen avulla saa hyvin viilennettyä talon. On näppärä keksintö ja sähkönkulutus on vähentyny huomattavasti. Jyväskylässä isän ja äitipuolen talossa on kans ilmalämpöpumppu, joka samalla poistaa kosteuden ja kuulemma sen alla on ihan kätevä kuivata pyykkejäki, jos tarvii suht. pikasesti jotain saada kuivaksi. Jos tämmöseen ilmalämpöpumppuun päätyy, niin merkkinä ehdottomasti Mitsubishi. :)

Anonyymi kirjoitti...

Nuotio. Wanha keksintö ja toimii!
-janne