Peittoa peiton päälle

|
Jo tässä vaiheessa näyttää selvältä, että rakennuksen suunnittelun tärkein ja epäilemättä myös monimutkaisin kysymys tulee olemaan energiatehokkuus. Eli osiinsa purettuna se, millä tavalla eristys, lämmitys, jäähdytys ja ilmanvaihto tullaan rakentamaan. Tehtävän tekevät haasteelliseksi vuoden alussa voimaanastuneet uudet rakennusmääräykset, joissa energiatehokkuutta haetaan lähinnä laittamalla tiiviisti peittoa peiton päälle.

Kasvavien eristepaksuuksien hyödyt tuntuvat tuulesta temmatuilta ja samaa mieltä asiasta näyttää olevan ainakin talonrakennustekniikan professori Ralf Lindberg, jota oli haastateltu uusien määräyksien arkijärjen puutteesta sunnuntain (10.1.) Keskisuomalaiseen.
- Mitä enemmän mennään suuriin eristysmääriin sitä pienempi on viansietokyky. Virheitä ei saa tulla suunnittelupöydällä, rakentamisessa eikä asumisessa,sanoo Ralf ja jatkaa monimutkaisten järjestelmien riskeistä.
-Nykymaailma on monimutkaisten järjestelmien maailma. Me kuvittelemme, että voisimme hallita niitä hyvin. Olen koko urani ajan yrittänyt edistää sitä, että tästä tehtäisiin yksinkertaisempaa. Ja kyllä yksinkertaisiakin taloja tehdään, mutta ne ovat yksittäistapauksia.

Haastattelu sai ajattelemaan sitä, voinko aikuisten oikeasti olettaa, että voimme rakentaa talon täysin virheettömästi. En usko, että pystymme. Virheitä syntyy varmasti vaikka mukana olisivat parhaat suunnittelijat ja kokeneimmat rakentajat. Virheitä syntyy vaikka rakentaisimme talon oman metsän pitkien puiden sijasta talotehtaalla mittatarkasti kootuista elementeistä. Rakentelussa asioilla vaan on taipumusta mennä pieleen ja siksi myös virheille tulee olla mielestäni tilaa.

On jännittävää nähdä, millaisen tuulimyllyn ajatus terveestä ja yksinkertaisesta talosta kohtaa uusissa määräyksissä.

0 kommenttia: