Terveisiä lautatarhalta!

|
Juhannusta puskee päälle ja blogi on päivittämättä. Tuntuu, ettei tässä mitään ole tapahtunut, vaikka onhan tässä kaikkea pientä saatu aikaseks. Omasta lomasta on jo kulunut viikko ja koko ajan on ollut tekemistä. Joko rakennusjuttuja tai sosiaalisen elämän ylläpitoa. :)


Tontilla on täyttömaita nyt tosiaan ajeltu ja paljon on vielä ajamatta. Nyt ollaan vähän huilattu ton raksahomman kanssa, kun yritetään pitää "ei meillä ole kiire" -mentaliteettiä päällä. Jonkun verran on käynyt sukulaisia ja kavereita tontilla ihmettelemässä ja kehumassa paikkaa. (Kunhan lämpimikseen puhuvat, eihän tuo nyt kummonen ole.. :P) Ja kun kaverit ovat lupailleet olla kaverina työmaalla aina kun kynnelle kykenevät, pistimme sitten yhdet lomalaiset kantamaan styrokseja paikasta toiseen... Noo, tarpeen sekin apu tuli, kiitosta vain! :)


Ja niin, tuo väriäänestyskin tuli päätökseen. Murskavoiton vei Vaarala ja hyvänä kakkosena sitten tuli perinteinen punamulta. Kiitoksia kovasti äänestäjille! Punnitsimme sitten siinä värivaihtoehtoja, mutta yksimielisyyttä ei meinannut löytyä. Viime viikolla sitten soitettiin Agrilta Hepelle, että heillä on Tikkurilan värisuunnittelija paikan päällä vapaasti käytettävissä. Minä sitten kiidin paikalle piirustusten kanssa ja täti antoi sitten vinkkejä. Vaikka meille tuleekin suhteellisen perinteisen näköinen talo, niin silti se ei suositellut meille punamultaa. Eikä oikein muutakaan tummaa väriä as if Vaarala. Talosta kun saattaa tulla herkästi raskaan näköinen. Täti sitten antoi meille kaksi vaihtoehtoa: Tikkurilan 552X tai 554X.


552X

554X

Itse pidän enemmän ehkä vaaleammasta. Kyllä se nainen vakuutteli, että tuo toinenkin näyttää oikeasti vaalemmalta sitten isolla pinnalla, mutta mene ja tiedä..

Tiistaina kävin Ylivieskassa tapaamassa sitten sisustussuunnittelijaa. Emme päässeet kovin pitkälle hänen kanssaan, lattiat kuitenkin saatiin valittua. Niistä kerron sitten myöhemmin, kunhan saan sen listan käsiini, mihin ne ehdotetut pintamateriaalit on listattu. Olemme miettineet pitkään pesuhuoneen viemärijuttuja ja ihan näihin päiviin saakka olemme olleet valmiita panostamaan Unidrainin kaivoon. Mutta suunnittelija sitten sai meidän päämme kääntymään. Loppujen lopuksi Unidrain helpottaa vain lattiakaadon tekemistä ja lattiassa voi käyttää suuria laattoja. Suunnittelija sitten kysyi, että onko saunaan tulossa myös Unidrain, jolloin menin ihan lukkoon että ei kai..? Tuolloin joutuisimme käyttämään saunassa pieniä laattoja, joka sitten saattaisi näyttää hölmöltä pesuhuoneen kanssa. Ja kaiken lisäksi pesuhuone on sen verran pieni, niin sitä ei ehkä kannata pienentää entisestään isoilla laatoilla. Jos laittaisimme saunaan ja pesuhuoneeseen Unidrainit, kustannus nousisi lähemmäs 1000 euroon. Mutta jos laitamme tavalliset kaivot, voimme käyttää säästämämme rahat sitten parempaan lattiamateriaaliin talon puolella. Minusta ihan fiksua? Toivotaan nyt, että valun tekijä osaa sen verran hommansa, ettei vesi jää pesuhuoneen lattialle seisomaan... :)

Tiistai-iltana sitten aloittelimme Hepen kanssa räystäslautojen maalaamista ja keskiviikkona minä jatkoin urakkaa sitten yksin. Lihakset ovat tautisen kipeät, olkapäät kärähtäneet ja käsivarret mustelmilla lautojen kantamisesta, mutta niin ne vain tuli maalattua! Vielä kun joku päättäisi, että laitammeko avoimet räystäät vai koteloidut...  :)


Maalattuja lautoja, väri Tikkurilan 9601 :)






Ja sitten vähän luontokuvaa...




Näihin kuviin, näihin tunnelmiin! Hauskaa juhannusta kaikille!

Kapillaarikatkoja ja kuormurirallia

|
Maanantai, mutta vanhat kujeet. Tontilla on tänään jatkettu perustustöitä ja pohjia on muotoiltu aina vaan valmiimpaan suuntaan kaivinkoneen, kaivumiehen ja kahden kantajäärän voimin. Hommia jatkettiin siitä mihin kolmisen viikkoa sitten jäätiin. Sähkökaapeleille varatut putkitukset jatkettiin saunan ja autotallin suunnitelluille paikoille, perustuksen ympärille kaivettiin salaojat ja tonttia alettiin tasata täyttömailla, joita kuorma-autot ajoivat tontille tasaista tahtia iltapäivän ajan.

Täyttömaan tarve on melkoinen. Perusmuurin korkeus on 90 cm, josta näkyviin tulee jäämään 40 cm. Kun talo on vielä sijoitettu tontin keskelle matalalle kumpareelle, tulee täyttömaalla rakennettu pihataso nousemaan paikoin noin 2 metriä alkuperäistä maanpintaa ylemmäksi. Tasaista, vain loivasti viettävää pihan pintaa yritetään tehdä mahdollisimman paljon. Tästä syystä tontin reunoille on tulossa 40-50 metriä jyrkkää noin 1:2 maaluiskaa. Se tulee olemaan haaste pihatöissä - ajatuksia otetaan vastaan!

Töitä jatkettiin myös perustusten täytöllä. Pohja tasattiin ja sille levitettiin kapillaarikatko: veden maaperän hiukkasissa tapahtuvan nousun katkaiseva 30 cm:n sepelikerros. Sepelin päälle leikeltiin pohjakangas ja perusmuuri vuorattiin sisäpuolelta lattiastyroksilla. Seuraavaksi päälle uutta kerrosta, raekooltaan sekalaisempaa täyttösoraa tällä kertaa. Pinnalle vielä ohut kerros tasakokoista seulottua soraa tasaamisen ja tiivistämisen helpottamiseksi. Sitten pitkä pätkä täryn pärinää...




Tontille on jo noussut ensimmäinen rakennus. Janetin isän nikkaroima puucee kammettiin viikonloppuna miehissä ja naisissa peräkärrylle ja siirrettiin tontille. Pientä säätöä - aluskivet, kahva ja maalaus - vielä tarvitaan, mutta tässä projektissa päästäänkin ihan piakkoin sisustushommiin :).


Töitä pohjilla, osa 2

|
Back in business:)! Rakennushommiin tuli luova tauko kurkkuleikkauksen myötä. Ensimmäinen viikko meni kipuillessa, mehukeittoja syödessä ja nukkuessa. Nyt toisella viikolla kolmiolääkkeiden kulutuksen vähennyttyä olen taas päässyt kiinni ahavanedistämistoimiin. Ennen sairaalaan lähtöä ehdin sentään täryytellä anturan alustat ja käytiinhän sitä ihmettelemässä myös valumuotteja.





Betoninen perusmuuri on nyt valmis. Muottien asennus ja valu oli onnistunut urakoijalta odotusten (ja lupausten) mukaisesti, eli seuraavaksi päästään valamaan lattioita ja valmistelemaan seinärunkojen tekoa ihan luottavaisin mielin. Ennen valua näytti siltä, että kunnan miesten merkitsemällä minimikorolla kivijalasta tulee tosi korkea (ts. pihalle pitää ajaa paikkakunnan kaikki täytömaat), mutta ei siitä loppujen lopuksi liian korkeaa tullut. Sopiva on sopiva sana. Ainoa yllätys työmaalla oli se, ettei muuriin oltu laitettu harjateräksisiä tartuntoja seinän alajuoksua varten. Muutama ylimääräinen sydämenlyönti, pikainen tarkistussoitto ja homma ok - käytetään nauloja.



Tällä viikolla homma on edistynyt erinäisten hankintojen merkeissä. Kinkkisin tapaus hankintalistassa olivat styroksit. Nimittäin... Lattia- ja pohjastyroksien saatavuus on juuri nyt heikentynyt nopeasti. Rakennustarvikeliikkeen tietotoimiston mukaan liikkeet eivät osanneet talvella ja keväällä varautua siihen, että tänä kesänä rakennettaisiin ninkin paljon. Voisiko tässä nyt olla kyse jonkin asteen "taantuma tuli ja kai jäi mutta ei tässä odotella jaksa" -rakennusbuumista. - Tule, näe ja tiedä, mutta seurakset ovat selvät: tavarantoimittajilla ei ole toimittaa styroksia kauppoihin ja sitä kautta työmaille siinä tahdissa missä rakentajat haluaisivat tanssia. Hintoihin tilanne tietää näillä leveyksillä 4-5 euron korotuksia pakettia (12 neliötä) kohti. Jos styroksikauppasi roikkuu vielä löysässä hirressä kuten meillä vielä pari päivää sitten, kannattaa ottaa ja selvittää jo huomenna mitä kaupalla on (vielä) tarjota. Maanantaina voi olla jo eri ääni kellossa.

Oppitunti ensirakentajille: - Dou! Varaa ja osta ne saamarin styroksit jo talvella, kun ei ne kesää kohti ainakaan halpene. Varaa ja osta ne...

Parempaa päivitystä odotellessa....

|
Olen tässä odotellut, että tuo sairaslomalainen saisi päivitettyä tuon osa kakkosen tuosta pohjien teosta, mutta kun ei... No, minäpä nyt kerron uusimpia kuulumisia.


Tänään lyötiin lukkoon kaupat Omega-keittiön kanssa. Sieltä siis otamme keittiön, kodinhoitohuoneen, pukuhuoneen ja tuulikaapin kaapistot. Liukuoviakin heillä olisi ollut tarjolla, mutta jätimme ne vielä ostamatta. Ajattelimme vähän tarkemmin vielä tutustua siihen tarjontaan.


Ikkunatkin päätettiin ottaa Pihlalta. Kolmelta firmalta kysyttiin tarjoukset ja aika tasoissa olivat kyllä kaikki. Pihlalla oli keskihintainen tarjous Termo-laseilla, jotka tuntuivat ihan päteviltä. 


Takka-asiaa olemme myös pohtineet aina välillä. Nunnauuniin, Tiileriin ja Tulikiveen kyllä olemme tutustuneet, mutta tänään sitten käännyimme ihan paikallisen puoleen. Paikalle kun pääsimme, myyjälle tuli hieman kiire poistua paikalta - oli nimittäin luvannut vaimolle hakea tyttären leiriltä ja kello oli jo paljon. Tietysti ei halunnut asiakkaita menettää vaan kysyi, että onko meillä kylälle asiaa, jos vaikka kävisimme asiat hoitamassa ja palaisimme sitten takaisin. Sanottiin, että ei kai tässä kummosta ole, jäätelöllä voitais vaikka käydä. Myyjä pisti kouraan 8 euroa ja käski käydä jätskillä ja palata puolen tunnin päästä uudestaan. :D Mehän teimme työtä käskettyä ja käytiin pehmiksellä. (Ruusuja jälleen pikkupaikkakunnan palvelulle!)


Palasimme sitten uudestaan katsomaan takkamalleja ja mieluinen löytyi:



Kuva Hopealoimun sivuilta

Tuollainen takka, mutta nurkkamallina. Tykkään kyllä kovasti! Leivinuuni toteutetaan sitten tulevaisuudessa samanmallisena, tuolla firmalla ei ikävä kyllä ollut oikein leivinuunimalleissa sopivia.