Kapillaarikatkoja ja kuormurirallia

|
Maanantai, mutta vanhat kujeet. Tontilla on tänään jatkettu perustustöitä ja pohjia on muotoiltu aina vaan valmiimpaan suuntaan kaivinkoneen, kaivumiehen ja kahden kantajäärän voimin. Hommia jatkettiin siitä mihin kolmisen viikkoa sitten jäätiin. Sähkökaapeleille varatut putkitukset jatkettiin saunan ja autotallin suunnitelluille paikoille, perustuksen ympärille kaivettiin salaojat ja tonttia alettiin tasata täyttömailla, joita kuorma-autot ajoivat tontille tasaista tahtia iltapäivän ajan.

Täyttömaan tarve on melkoinen. Perusmuurin korkeus on 90 cm, josta näkyviin tulee jäämään 40 cm. Kun talo on vielä sijoitettu tontin keskelle matalalle kumpareelle, tulee täyttömaalla rakennettu pihataso nousemaan paikoin noin 2 metriä alkuperäistä maanpintaa ylemmäksi. Tasaista, vain loivasti viettävää pihan pintaa yritetään tehdä mahdollisimman paljon. Tästä syystä tontin reunoille on tulossa 40-50 metriä jyrkkää noin 1:2 maaluiskaa. Se tulee olemaan haaste pihatöissä - ajatuksia otetaan vastaan!

Töitä jatkettiin myös perustusten täytöllä. Pohja tasattiin ja sille levitettiin kapillaarikatko: veden maaperän hiukkasissa tapahtuvan nousun katkaiseva 30 cm:n sepelikerros. Sepelin päälle leikeltiin pohjakangas ja perusmuuri vuorattiin sisäpuolelta lattiastyroksilla. Seuraavaksi päälle uutta kerrosta, raekooltaan sekalaisempaa täyttösoraa tällä kertaa. Pinnalle vielä ohut kerros tasakokoista seulottua soraa tasaamisen ja tiivistämisen helpottamiseksi. Sitten pitkä pätkä täryn pärinää...
Tontille on jo noussut ensimmäinen rakennus. Janetin isän nikkaroima puucee kammettiin viikonloppuna miehissä ja naisissa peräkärrylle ja siirrettiin tontille. Pientä säätöä - aluskivet, kahva ja maalaus - vielä tarvitaan, mutta tässä projektissa päästäänkin ihan piakkoin sisustushommiin :).


1 kommenttia:

mannikko1214 kirjoitti...

Meillä on myös samanmoisia ongelmia tontin täyttöjen ja maanpinnan muotojen kanssa. Pihan puolella aiotaan ongelma ratkaista porrastamalla, eli tehdään kivimuuri puoleen väliin pihaa. Nurmialue jää alemmas ja ylemmäs jää kulkuväylät, terassi sekä pihavarasto.

Mutta ongelma onkin sitten kuistin ja autokatoksen välillä. Etäisyys kuistin reunasta autokatoksen kulkuaukkoon on noin 2,2m ja korkeuseroa melkein metri. Koita siihen sitten ängetä portaat ja kulkutie... Pähkinä purtavaksi.