Valoa ledeistä

|
Onko kukaan huomannut kuinka vanhemmat herrat rakastavat ledejä kuin leidejään? Aurinkosähkön, kunnallisen viemärin tai jätteiden lajittelun jo harmaantuvat uroot ohittavat usein tuskastuneella puuskahduksella, mutta kun puhutaan ledeistä on ilmassa innostusta. Kukapa ei innostuisi. Niitä on helppo asentaa itse kattoon, saunaan, terassille, autoon... Ja mikä parasta - eihän ne kuluta sähköä juuri nimeksikään. Tässä propagandapätkässä luvataan säästöä verrattuna "perinteiseen" valaistukseen jopa 70-80 % verran. Hetko... nythän tämä kävi kiinnostavaksi.


Sodan jälkeisessä Suomessa kasvaneilla ja öljykriisin aikana rakentaneilla herroilla poikamaisen innostuksen takana taita olla ihan perisuomalainen pihiys. Tässä asiassa rakkaus pihiyteen ei ole huono asia, ei lainkaan. Mutta mitäpä sanovat lukijat, ledeistä siis?

3 kommenttia:

Tapani Värjölä kirjoitti...

Sähköurakoitsijallamme oli meitä ennen talo, jossa valaistus tehtiin periaatteessa kokonaan ledeillä. Isännän mielestä tuli kuulemma hyvä, mutta sähkärimme mielestä ei ollut monessakaan paikassa riittävästi valoa. En ole itse nähnyt, joten paha sanoa miten on. Yritän itse hyödyntää ledejä mahdollisuuksien mukaan ja järkevissä paikoissa. Takkaseinän eteen tuli ledispotit, ja juuri pohdin josko alakerran eteinen ja ehkä pukuhuoneen valaisisi ledeillä. Ulkona voisi kanssa yrittää käyttää. Ledien kanssa kannattaa muuten katsoa tarkkaan valon avautumiskulmaa, ja miettiä onko se sopiva kohteeseen. Sähkäri toi meille testiin yhden ledi sarjan jossa on 2 spottia joissa 3x1W ledit. Avautumiskulma 45 astetta. Totesin nopeassa testissä, että en laittaisi eteiseen noita, pukuhuoneeseen ehkä kun on pienempi tila, mutta mieluummin ottaisin valoja, joissa avautumiskulma on suurempi. Oversolilla ainakin on ledejä joissa on 90 asteen avautumiskulma. Ne voisivat olla jo parempia yleisvalona.

Hepe kirjoitti...

Kiitos Tapani hyvästä vinkistä! Tuo avautumiskulma tosiaan vaikuttaa aika paljon siihen, toimiiko ledi kunkin paikan valaisussa ajatellusti. Itse olen ajatellut ledejä lähinnä tiettyjen kohteiden valaisuun, mutta... Taloon tulee aika monia sellaisia pieniä tiloja (vaatehuoneet, pukuhuone, tekninen tila...) joissa ledeistä voisi olla tältä pohjalta jopa yleisvaloiksi. Täytyy ottaa asia tutkintaan ja tarvittaessa testattavaksi :).

Mika kirjoitti...

Eräällä tutulla on erinomaisen tyylikäs ledeillä tehty ratkaisu saunan valaistuksessa. Katossa on otava, joka osoittaa kiukaan päälle sijoitettuun suurempaan valonlähteeseen, joka on pohjantähti.

Tyylikästä ja perin suomalaista väittäisin.