Herätys!

|
Huomio kaikki lukijat! Jos et ole vielä äänestänyt, niin nyt alkaa olemaan viimeiset hetket käsillä! Äänestyspäiviä on enää jäljellä 6 ja Ahava näyttää edelleen johtavan. Toki harkitsemme pitkään ja hartaasti, että vaihdammeko mahdollisesti nimeä. Ja tottahan myös se on, että voimme antaa talolle eri nimen kuin mitä tontille... :) Että ehkä jopa saamme kaikkia miellyttävän ratkaisun kehiteltyä! 

Perustelujakin olisi kiva kuulla enemmän, että miksi olette äänestäneet Karpaloa tahi Ahavaa. 


---

Keskiviikkona oli tontilla käyty poraamassa ja tutkittu pohjaa. Isä oli ekan porauksen katsonut. Olivat yhdeksään metriin poranneet ja tuumanneet että pohja näyttää ihan hyvältä. Että paalutukselta varmaan säästymme! 

Toinen tutkimisen arvoinen asia on radon. Harjualueet ovat ilmeisesti mahtavia radonlähteitä, joten vaara voi olla suuri. Karttojen mukaan sitä ei pitäisi olla meidän alueella kovinkaan paljoa, mutta ehkä olisi ihan hyvä tarkistaa asia.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Moi! Radonpitoisimpia alueita Suomessa ovat Etelä-Suomi ja Pirkanmaa, ja meillä täällä Pirkanmaalla onkin niin, että radonsuojauksesta on huolehdittava aina. Se on aika pieni juttu ottaa rakennusvaiheessa huomioon, joten kannattaa tarkistaa, vaikka siellä teillä ei tarttiskaan mitään tehdä!

t. Aristokatit

PS. Kiitokset kommentista meidän blogiin! Oltiinkin jo löydetty teidät sitä ennen, tulee tosiaan etsiskeltyä "vertaistukea" ;) Onnea vaan teidän projektiin!

Anonyymi kirjoitti...

Hei,
miten toi radonasia tarkistetaan? Siis voiko maaperästä ottaa jotain näytteitä tms?
Tsemppiä projetktiin, sama aluillaan.

Janetti kirjoitti...

Ihmiset puhuu jostain purnukoista, joilla se radon mitataan. Eli niitä laitellaan ympäri taloa ja sillä mitataan sen radonin määrä. Kuvittelisin myös, että eiköhän se ennen rakentamistakin ehdi jotenkin siitä maasta asiaa varmistamaan, ainakin paikkakunnan terveystarkastajalta voi asiaa tiedustella. :)

Me saimme hyvän vinkin viikonloppuna, että miten "vältymme" radonilta. Rakennusvaiheessa kun laittaa perustusten alle kiertämään salaojaputken (100 mm), jonka päät yhdistää T-liitoskohtaan. Ja siitä ylös putki vaikka ihan välikatolle asti. Putki kaivetaan noin metrin verran sisäänpäin sokkelin reunasta ja oja, johon putki asennetaan täytetään esim. 30 millisellä sepelillä että ilma (radon) pääsee liikkumaan putkeen. Sepeliä saa putken päällä olla 20-30 senttiä. Jos radonia ilmenee, niin putkea on helppo jatka läpi katosta ja laittaa siihen imuri, joka imee sen radonin sitten pois. :) Kannattaa toki asia varmistaa joltain viisaammalta, mutta näin meitä on neuvottu.

Tuulispää kirjoitti...

Mitä radon tekee ihmiselle? Eikös historian saatossa useampi sukupolvi ole saatu kyllästettyä radonilla? Ja me ollaan se lopputulos :D Vai ollaanko jo niin vahva sukupolvi että meitä ei pikku radonit kiusaa.

terveisin Evoluutioon uskova lukija.